Hogyan határozzuk meg a vízkeménységet?

Felmerülhet a kérdés, hogy mennyire kemény a víz? Ha a házában kemény víz jeleit észlelte, mint például a vízvezeték-szerelvényeken vagy a zuhanyajtókon felhalmozódott szappannyom,  vagy a habképződési problémák, akkor nagy valószínűséggel kemény a víz. Ezért fontos a víz keménységének mérése.

A víz keménységének mérése segít kiválasztani, hogy melyik típusú vízlágyító felel meg leginkább az Ön igényeinek. Tanulja meg, hogyan elemezze vízkeménységét, értelmezze az eredményeket, és használja fel eredményeit a lágy víz felé vezető következő lépések megtervezéséhez.

Vízkeménység vizsgálata

A kemény vizet gyakran a vízkészletben lévő oldott ásványi anyagok nagy mennyisége okozza, főleg kalcium és magnézium. A víz forrásától függően lehet víz kemény vagy lágy. A kútvizet használóknál kiemelten jelentkezhet ez a probléma.

A helyi vízszolgáltató éves jelentésében megismerkedhet az általános vízkeménységi szintekkel az Ön területén. Mivel azonban az éves jelentések területenként eltérő, előfordulhat, hogy víz szolgáltatója nem tud statisztikát adni erről a kérdésről. Még ha a vonatkozó adatok rendelkezésre állnak is, azok csak általában az Ön régiójában érvényes keménységi szintekre vonatkoznak. Így nem derül ki, milyen kemény a víz otthonában.

Teszteket kell végeznie, el kell végeznie a víz keménységének mérését, hogy meghatározza otthona vízének keménységi szintjét.

Karbonát és nem karbonát keménység

A keménység karbonátos és nem karbonátos keménységre osztható. A karbonát keménysége kalcium- és magnézium-hidrogén-karbonátra utal. Néha átmeneti keménységnek nevezik, mert forralással eltávolítható vagy csökkenthető. Az ilyen bikarbonátok hevítéskor szilárd karbonát formában válnak ki. Ez az elsődleges oka a vízkőképződésnek a vízmelegítőkben és kazánokban.

A nem karbonátos keménységet elsősorban a kalcium- és magnézium-nitrátok, kloridok és szulfátok okozzák. A nem karbonátos keménységet néha állandó keménységnek nevezik.

Vizsgálja meg otthona vízellátását

Számos otthoni tesztkészlet áll rendelkezésre a vízben lévő ásványok relatív mennyiségének meghatározására. A vízkezelő szakemberek otthoni és laborvizsgálati lehetőségeket is kínálnak a víz keménységének mérésére. Segítünk a legpontosabb eredmények megmérésében, miközben megérti, hogyan kell értelmezni azokat, és milyen intézkedéseket kell tenni ezután.

Miért kell keménységet mérni?

Általában a kemény víz szilárd lerakódásokat képez, amelyek főként kalcium- és magnéziumsókból állnak, és károsíthatják a berendezéseket, míg a lágy víz korrozív hatású lehet, ezért fontos megmérni és ismerni a technológiai víz keménységi szintjét a kényes egyensúly fenntartása érdekében.

Míg bizonyos vízminőségi alkalmazásoknál bizonyos keménységek elfogadhatók, másoknak nulla keménységre van szükségünk, hogy megakadályozzuk a vízkőképződést és a berendezés károsodását. A folyamatok optimalizálása érdekében néha fontos a kalcium- és magnéziumszint külön-külön, valamint a teljes keménység ellenőrzése.

Ezenkívül a magnézium megzavarhatja más vízminőségi teszteket, például a nitrogén-, ammónia-szalicilát-módszereket.

A kemény víz jeleit észleli vagy egyéb lehetséges vízzel kapcsolatos problémákat?

A vizsgálati eredmények megértéséhez szükséges a különféle vízkeménységmérő skálák ismerete. Az adatok többsége számként jelenik meg, amely a kalcium-karbonát vagy kalcium-karbonát ekvivalens koncentrációját jelzi egy adott vízegységben. Ezt milliós részekben (ppm) vagy milligramm per literben (mg/l) fejezhetjük ki. A vízkeménység-teszt eredményeit gyakran ppm-ben vagy mg/l-ben adják meg.

Vízkeménységi skála értékei:

  • Lágy a  60 mg/l-nél kisebb értéket kell érteni.
  • A 60 és 120 mg/l közötti tartomány közepesen keménynek tekinthető.
  • A kemény víz határértéke 120-180 mg/l.
  • A 180 mg/l feletti mennyiség rendkívül keménynek számít.

Vízlágyító kiválasztása a vízkeménységi skála segítségével

Ha kemény a vize, a vízlágyító segítségével megszabadulhat az olyan problémáktól, mint a vízkőlerakódás, a száraz haj és bőr, a foltos edények.

Ha pontos vízkeménységi teszttel, elvégezhető a víz keménységének mérése és ezzel otthoni vízhasználatával kapcsolatos információkkal fog rendelkezni, akkor szakemberrel együttműködve megállapíthatja, hogy milyen típusú vízlágyító felel meg leginkább az Ön igényeinek. Megtalálhatja az Ön igényeinek megfelelő szűrőt aszerint, hogy a víz hol helyezkedik el a keménységi skálán.

Ellenőrizze a víz keménységét, és tegyen lépéseket

A kemény vízzel nem kell együtt élni. Ha a fürdés után a riasztó jelek bármelyikét észleli, mint például eltömődött csövek vagy filmszerű maradványok a haján vagy a bőrén, mérje meg a víz keménységi szintjét ezzel a teszttel: Teljes keménység mérés 0,5 / 0,25 ° dH

Ha már tudja, milyen kemény a vize, akkor megtalálhatja a hozzá megfelelő vízlágyító berendezést.