Hogyan válasszon víz pH mérőt?

A legjobb víz pH mérő megtalálása meglehetősen nehéz feladat. Sőt a hidroponikus kertészkedés olykor egyetemi szintű természettudománynak tűnhet.

A talajalapú kertészettel ellentétben a termelőknek minden apró részletet nyomon kell követniük. A víz minősége, és különösen a tápoldat pH-értéke létfontosságú a nyomon követéshez. A tápoldat megfelelő ellenőrzésének elmulasztása beteg növényeket eredményezhet.

A hidroponikában komolyan kell venni a vízminőséget. A hagyományos talajkertészetben a mész- és komposztkészlet tartja a talaj pH-ját azon a szinten, ahol szükséges. A hidroponikában azonban egy kicsit több figyelmet kell fordítania a részletekre. Tehát egy jó pH-mérőbe fektetni elengedhetetlen, hogy ellenőrizhessük az értékeket.

A HMDigital pH-mérői nagyon jó pH-mérők a hidroponikához. A pH-t és a víz hőmérsékletét méri, az LCD-kijelző pedig megkönnyíti a leolvasást.

Profi víz pH mérő

 • Könnyen mérheti a pH-t és a hőmérsékletet egyetlen leolvasással
 • Teljesen vízálló
 • Szivacs a kupakban, hogy a szondát nedvesen tartsa
 • 1 év garancia jár hozzá

A hidroponikus oldat pH-értékének ellenőrzése a legfontosabb dolog, amit tehetünk a finom termés és az egészséges növények érdekében.

Ehhez megfelelő eszközökre van szüksége, és tudnia kell, hogyan kell gondozni őket.

Miért számít a pH?

víz pH mérő alkalmazása

Bármely termesztési rendszer pH-értéke, legyen az hidroponikus vagy talaj, nagy szerepet játszik a növények növekedésében. Nem csak arról van szó, hogy egyes növények a savasabb talajt, vagy mások a lúgosabb talajt részesítik előnyben – ez határozza meg a növények számára elérhető tápanyagokat.

Energiát szán arra, hogy a növények minden szükséges tápanyagot megkapjanak. De mindez nem számít, ha a pH-értéke nem megfelelő. A növények nem fogják tudni felvenni a tápanyagokat, ami azt jelenti, hogy időt és pénzt pazarolt el azzal, hogy tápanyagot ad nekik.

A legtöbb növény jól terem 5,5-6,5 pH között. Míg egyes növényeknek sajátos követelményekre van szüksége, jó hüvelykujjszabály az, hogy ragaszkodjunk egy átlaghoz, amely körülbelül 6,2.

A rendszer enyhén savasan tartásának van egy másik előnye is: sok vízi algafajta nem szereti a savas környezetet. Mivel nem szeretjük a vízben terjedő algákat, ez a helyzet mindenki számára előnyös.

Hogyan méri a víz pH-mérő a pH-t?

A pH ellenőrzése kulcsfontosságú a hidroponikus kert növekedéséhez.

A víz pH mérő méri a hidrogén-ion koncentrációját. Ez a koncentráció jelzi, hogy az oldat savas vagy lúgos-e azáltal, hogy meghatározza a referenciaelektróda és a tesztelektród közötti elektromos potenciál különbségét.

A mérőben van egy üvegelektróda, amely érzékeny a hidrogénionokra, és egy referenciaelektródája, amely stabil. A kettő közötti különbség megmutatja a pH-mérőnek, hogy mekkora a folyadék pH-ja, és ennek megfelelően állíthatja be az oldatot.

Kézi pH-teszt a digitális víz pH-mérőkkel szemben

A pH-mérőknek két alapvető típusa van: kézi és digitális. Ha Ön komoly hidroponikus termesztő, akkor valószínűleg már digitális pH-mérőt használ. Ha azonban még csak most kezdi, bemutatom a kézi pH-teszt előnyeit és hátrányait a digitálishoz képest.

Színskálás kézi pH mérő

A kézi pH-tesztelés egy egyszerű készlettel történik, olyan, mint a víz pH-tesztkészlete, amelyet a medence pH-értékének tesztelésére használ. A kézi víz pH-mérő készletek sokkal olcsóbbak, mint a digitális pH-mérők, és könnyen használhatók.

A pH kézi tesztelésének előnyei

Mivel a kézi pH-készletnek nincsenek olyan alkatrészei, amelyek gondozást igényelnének, nem kell attól tartanod, hogy idővel eltörnek vagy korrodálódnak a dolgok. Ezek a tulajdonságok ideálissá teszik a kézi tesztelő készleteket a hidroponikában kezdő termelők számára.

A kézi pH-teszt hátrányai

A kézi pH-teszt hátrányai miatt kevésbé ideálisak a komoly termelők számára. Sokkal több időt igényel a kézi pH-tesztcsíkokkal vagy pH-folyadékkal való munka.

Az időbeosztás gátat szab a komoly termelőknek, különösen, ha összehasonlítjuk a digitális pH-mérő egyszerűségével.

A pontosság is probléma. A pH-csíkokat nehéz leolvasni, különösen ha színtévesztő. Ez téves leolvasásokhoz vezethet, ami negatívan befolyásolja a rendszert.

Digitális kézi pH mérők

Ezeknek a mérőknek egy életen átműködniük kell, ha vigyáznak rájuk, és sokkal pontosabbak, mint a kézi pH-mérők és pH-tesztcsíkok, ha megfelelően kalibrálják őket.

A digitális mérők is gyorsak, lehetővé téve a gyors és gyakori tesztelést, így sokkal hatékonyabbak, mint a kézi pH-mérők.

A digitális pH-mérők hátrányai

Természetesen ennek a kényelemnek és hatékonyságnak ára van. A legjobb digitális pH-mérők drágábbak, mint a kézi pH-mérők, és több karbantartást is igényelnek, mint a kézi pH-mérők.

A digitális pH-mérőket gyakran kalibrálni kell, hogy pontosak maradjanak, és megfelelő gondozás nélkül a drága digitális pH-mérő tönkremegy.

A pH-mérő gondozása

víz pH mérése

Az összes kalibrálás nem számít, ha nem szán időt a pH-mérő gondozására.

Bármilyen unalmas is a legtöbb használati utasítás, az első dolog, amit új pH-mérő vásárlásakor meg kell tennie, az, hogy olvassa el a hozzá tartozó használati útmutatót. Ez tartalmazza, hogy hogyan kell karbantartani a pH-mérőt.

Megfelelő gondozás mellett a HMDigital pH mérője elég sokáig kitart. Mint minden elektronikus pH-mérőnél, különösen óvatosnak kell lennie a tárolásában és gondozásában, ha azt szeretné, hogy sokáig kitartson.

Ezek nagyon érzékeny berendezések, és a helytelen használat megzavarhatja a kalibrálást, vagy károsíthatja a készüléket. A víz pH mérőhöz mellékelt kezelési útmutató tájékoztatja Önt arról, hogy mit kell tennie. Az egyik legnagyobb hiba, amit az emberek elkövetnek, hogy hagyják kiszáradni a hegyet.

Ez nagyon fontos, mert megzavarja a kalibrálást, esetleg annyira, hogy cserehegyet kell beszereznie, vagy – ha nagyon elhanyagolja a pH mérőt​​– lehet, hogy teljesen újat kell beszereznie.

Csakúgy, mint amikor a hidroponikus növekedést figyeli, és egy kis napi karbantartást kell végeznie annak érdekében, hogy minden zökkenőmentesen működjön, a víz pH mérőnek is szüksége van egy kis karbantartásra, hogy sokáig kitartson. Csak egy-két percet vesz igénybe a használat után, és megéri rászánni az időt.

pH-mérő karbantartása

 • Olvasd el az utasításokat
 • Tartsa kalibrálva
 • Tárolja a mérőket a tárolóoldatokkal a kupakban álló helyzetben az optimális telítettség érdekében
 • Enyhén forgassa meg a mérőt a tárolóoldatban, hogy megszabaduljon a légbuborékoktól
 • Ne érintse meg az érzékelő elektródáját vagy a referenciacellát, mivel a bőréről az oda kerülő zsír károsíthatja az érzékelőt és befolyásolhatja a leolvasott értékeket
 • Tárolja távol magas hőtől és páratartalomtól
 • Ne tárolja az érzékelőt desztillált vízben
 • Óvatosan kell használni

Összefoglalás

Miután áttér a professzionális pH-mérő használatára, bátran állíthatjuk, hogy nem tér vissza a „régi módszerre”. Rengeteg időt takarít meg naponta, amikor ellenőrzi a pH-t.

Ezenkívül nehéz megítélni a pH-oldat színét, amikor olyan vízzel dolgozik, amely már tartalmaz tápanyagokat. Bár sokféle pH-mérő létezik a piacon, nagyon jó a HMDigital víz pH mérője a hordozhatósága, pontossága és könnyű használhatósága miatt.

Könnyűvé teszi a kert napi karbantartását, és rengeteg pénzt spórol meg a pH-csíkokon és tesztkészleteken, amelyek idővel elfogynak. Nézze meg az általunk forgalmazott kiváló minőségű víz pH mérő kézi mérőinket.